Навчальні питання:
1. Машини для обробки харчових продуктів
2. Нагрівальні побутові електричні прилади для приготування їжі, нагрівання води
1. Машини для обробки харчових продуктів
Застосування таких машин дозволяє значно полегшити працю та скорочує час приготування їжі. Кухонні машини випускають з універсальним та індивідуальним приводами.
Універсальні кухонні машини — кухонні комбайни (процесори) складаються з електроприводу та насадок. Кількість обертів може змінюватися ручним або автоматичним способом, а зміна швидкості — дискретно або поступово. У сучасних моделях передбачено також імпульсний режим, коли швидкість обертання двигуна то зменшується, то збільшується залежно від навантаження на електродвигун.
Кухонні машини з індивідуальним приводом (спеціалізовані) виконують від однієї до п'яти операцій. Машини компактні, прості в користуванні, не потребують багато часу при підготовці до роботи.
Електром'ясорубки випускають двох типів: шнекові (аналогічні до механічних, відрізняються від них вужчою і вищою горловиною для завантаження м'яса, можуть бути без насадок та з насадками для профілювання тіста, приготування ковбас, для нарізування овочів) і кутерні (мають дволезовий серповидний ніж, який рубає продукт). Перевагою кутерних м'ясорубок є те, що під час перемелювання сік з продуктів не витікає.
Асортимент м'ясорубок розрізняють за формою корпусу, габаритами, потужністю, продуктивністю, наявністю додаткових насадок.
Соковижималки випускають двох видів: універсальні і соковижималки-преси для цитрусових. Універсальні призначено для приготування соків з різних овочів, фруктів, ягід і навіть трав. Випускають їх з напівавтоматичним (СВПС) та автоматичним видаленням відходів (СВСА). Окремо продаються насадки для переробки кісточкових плодів та томатів. Сік стікає через носик у підставлену склянку або спеціальну ємність.
Соковижималки-преси для цитрусових застосовувати для приготування соку з будь-яких інших овочів і фруктів неможливо.
Соковижималки розрізняють за потужністю, ємністю підставки для соку, коефіцієнтом корисної дії (скільки соку дає соковижималка з одного кілограму продукту), наявністю додаткових пристроїв, марками і моделями тощо.
Електромлини для кави служать для розмелювання зерен кави, горіхів, круп, прянощів. Вони бувають ударної дії (ЕКМУ) – розмелювання здійснюється ножами, що обертаються зі швидкістю 15 тис. об./хв., та жорнові (ЕКМЖ) – розмелювання здійснюється зубчастими дисками-жорнами.
Асортимент електромлинів розрізняють також за місткістю бункера, продуктивністю, потужністю, часом неперервної роботи, товщиною подрібнення, марками, моделями тощо.
Електроміксери призначено для збивання харчових сумішей і перемішування рідких продуктів.
За способом експлуатації вони бувають ручні і настільні (мають підставку і знімну чашку). Асортимент міксерів розрізняють за потужністю (120-400 Вт), кількістю швидкостей (2-7, додатково з імпульсним режимом), за кількістю і видами насадок, продуктивністю, марками і моделями.
Блендери виконують дві функції – збивають коктейлі на високих обертах і подрібнюють невелику кількість продуктів. Ножі блендера складаються з невеликих пелюстків, зігнутих під різними кутами. За рахунок цього вони затягують під себе невелику кількість продуктів і подрібнюють їх (приготування пюре, сиркових мас тощо). Збивання коктейлів здійснюється в закритій чаші, і рідина при цьому не розбризкується. Блендери випускають як прості одношвидкісні, так і багатошвидкісні з турбо- та імпульсним режимом роботи; як самостійні апарати, так і в комплекті з міксером. Асортимент товарів постійно поновлюється новими видами, різновидами, марками та моделями машин.