Навчальні питання:
1. Маркірування, пакування, умови транспортування, збереження швейних виробів
2. Вимоги до якості
1. Маркірування, пакування, умови транспортування, збереження швейних виробів
Для маркування швейних виробів використовують товарний ярлик, стрічку з зображенням товарного знака або клейма, контрольну стрічку. На товарному ярлику вказують такі реквізити: товарний знак підприємства-виробника, його найменування i місцезнаходження, найменування виробу, позначення стандарту або технічних умов, артикул виробу, його модель, розм1ри, сорт, роздрібну ціну, дату виготовлення (місяць, рік).
Стрічка із зображенням товарного знака застосовується при маркуванні верхнього i легкого швейного одягу, головних y6opiв, трикотажних верхніх i білизняних виробів з ycix видів ниток i пряжі. На ньому повинні бути зазначені: символи по догляду за виробами відповідно до вимог Держстандарту.
Товарний знак може бути зображений на підкладці виробу методом шовкографії, на виробах - у вигляді оздоблення (вишивка, аплікації i т. д.) чи нанесення фарбою на бавовняну підкладку виробу. Kpiм того, допускається вказувати на окремій стрічці, встроченій у шов, найменування сировини, його зміст по волокнах i символи по догляду за виробом; на товарному ярлику зам1сть маркувальної стрічки для білизняних трикотажних виробів - найменування сировини i його відсотковий склад по волокнах. Уci дані наносять на стрічку друкарським, друкованим, жакардовим способом або методом шовкографії.
До вироб1в з х1м1чних, вовняних i зм1шаних волокон додається пам'ятка по догляду.
Для упакування швейних вироб1в використовують споживчу тару (індивідуальну чи групову), папip i транспорту тару. Перед упакуванням швейні i трикотажні вироби прасують, відформовують, відпресовують (за потребою), потім укладають в індивідуальну чи групову тару. Швейні вepxнi вироби при місцевих перевезеннях транспортують без упаковки в підвішеному стані у спеціальних контейнерах на вiшaлax.
Приміщення для зберігання швейних виробів повинні бути cyxi й опалювані, пров1трювані, оптимальна температура +10 - +30°С, без потрапляння прямого сонячного світла. Розм1щення одягу на складах регламентується стандартами. Так, відстань від підлоги до нижньої частини - полиці стелажа повинна бути не менше ніж 1 м, між стелажами - не менше ніж 0,7 м, від внутрішніх стін до виробів - не менше ніж 0,2 м.
2. Вимоги до якості
Швейні товари повинні відповідати затвердженим зразкам, бути комплектними, гігієнічними, чистими, випрасуваними, зручними в носінні, мати правильну посадку на фігурі, гарний зовнішній вигляд, добре зберігати форму.
Деталі мають бути розташованими без перекосів, рядки виконані міцними нитками, без перепусток, зморшок і нерівних рядків. Колір підкладки і ґудзиків повинен гармоніювати над кольорами верху. Залежно від вимог до виготовлення, передбачених у нормативно-технічній документації, швейні вироби можуть бути першого і другого сортів.