2. Асортимент столових приборів і приборів, що полегшують домашню працю
Столові набори за матеріалом, обробкою та покриттям поверхні аналогічні ножам.
До них відносять: ложки столові, десертні, чайні, кавові, ополоники, для салату, соусу та ін.; виделки столові, десертні, для консервів, овочів тощо; лопатки для тістечок, пирогів, млинців тощо; щипці для розколювання цукру, горіхів; ножі для відкривання консервних банок, штопори.
Кухонні прибори застосовують для обробки харчових продуктів. До них відносять: м'ясорубки, овочечистки, терки (плоскі, круглі, чотиригранні), шаткувачки, соковидавлювачки, цибулерізки, збивалки, млинки для кави та перцю, а також приладдя до м'ясорубок та ін.
3. Вимоги до якості
Вимоги до якості регламентуються ДСТУ та ТУ. Обов’язковою вимогою стандартів є вимоги до хімічної безпеки (можливе виділення свинцю, миш’яку); вимоги до надійності кріплення арматури; для посуду з покриттям силікатною емаллю – механічної і термічної стійкості покриття.
Стандарти висувають вимоги і до зовнішнього вигляду виробів, їх якості і довговічності. При контролі якості особлива увага приділяється перевірці зовнішнього вигляду виробів, тобто визначенню ступеня допустимості дефектів зовнішнього вигляду.
Дефекти, що зустрічаються на металевому посуді діляться на дефекти, що виникли в процесі виготовлення, дефекти захисно-декоративного покриття і декорування.