Навчальне питання:
1. Маркування, пакування хутряних товарів
1. Маркування, пакування та зберігання хутряних товарів
Хутряні вироби маркірують згідно з вимогами чинної нормативної документації із зазначенням на товарному ярлику логотипу підприємства-виробника, його адресу, розмір виробу, фасон (для комірів), модель (для одягу, головних уборів), вид напівфабрикату, групу дефектів, колір, сорт, артикул і дату випуску. Крім товарного ярлика, до виробів додають контрольний ярлик, на якому вказують розмір, вид хутра, сорт, групу дефектів, дату виготовлення виробу.
В головних уборах товарний знак наносять фарбою в центрі кола підкладки.
Хутряні деталі одягу маркірують фарбою, яку наносять на шкіряну поверхню. Крім того, вказують розмір лекальної площі (дм2).
Пакування хутряних виробів. Кожен виріб хутряного одягу, призначений для перевезення, складають хутром всередину, укладають в чисті картонні або дерев'яні ящики, попередньо вистелені пакувальним папером, викладають нафталін в мішечках або «Антимоль». Вироби з дорогого хутра попередньо упаковують в поліетиленові мішки або коробки відповідного розміру, а потім в ящики. Для внутрішньоскладського переміщення допускається перевезення виробів у м'якій тарі.
Зберігання. Хутрово-хутряні вироби при зберіганні слід оберігати від псування міллю, гризунами, а також від дії вологи і прямих сонячних променів.
Хутрово-хутряні вироби необхідно зберігати в чистих і сухих, добре провітрюваних приміщеннях при температурі 0-8 С і відносній вологості повітря 40-70%. Не допускається зберігання виробів при температурі понад 23 С і відносній вологості повітря понад 65%.
Одяг рекомендується зберігати в підвішеному стані на плічках з чохлами. Ящики з упакованими в них шкурками та виробами встановлюють на дерев'яні настили. Висота настилу над підлогою повинна бути не менше 100 мм.
Коміри, хутра та пластини кладуть на полиці, акуратно розправляючи. Зверху вироби накривають папером.
Головні убори та жіночі хутряні убори зберігають у шафах, які розташовують на підтоварниках, полицях або на стелажах, в ящиках.
Горжети і шкірки зберігають у підвішеному стані в шафах, а також у поліетиленових або паперових мішках.