Навчальні питання:
1. Асортимент різальних (ножево-ножичних) товарів
2. Асортимент столових приборів і приборів, що полегшують домашню працю
3. Вимоги до якості
1. Асортимент різальних (ножево-ножичних) товарів
До різальних товарів відносять ножі та ножиці.
Ножі розрізняють:
а) за призначенням: столові (звичайно випускають у парі з виделкою), буфетні (ніж-пилка для хліба та лимона, ніж для масла, сиру, ікри, фруктів), господарчі (хліборізні, кухонні, загального призначення, для розбирання та розрубування м'яса, колінчасті), промислові (для розбирання риби, спортивні, шевські, лимарні), кабінетні (для різки паперу), кишенькові;
б) за матеріалом клинка ножі можуть бути з вуглецевої або нержавіючої сталі; за матеріалом ручки — з металевою, пластмасовою, дерев'яною;
в) за формою клинка (широкі та вузькі, з виїмкою, із закругленим кінцем тощо), ручки (пряма, овальна, кругла, фасонна);
г) за конструкцією (нескладані, складані — однолезові, дволезові, чотирипредметні та ін.);
д) за обробкою та покриттям леза клинка — шліфовані, поліровані, нікельовані; ручки — гладка, з гравіруванням, з малюнком або полірована;
ж) за розмірами (розміри ножів указуються за їх довжиною у міліметрах);
з) за комплектністю— штучні та наборами.
Ножиці виготовляють суцільнометалевими та комбінованими.
За призначенням розрізняють ножиці господарчі (клинки різної ширини), перукарські (клинки однакової ширини та форми з гострими кінцями), кишенькові — для розрізання тканин у магазинах (із закругленими кінцями клинків), кравецькі (зі широкими клинками, один з яких зрізаний за гострішим кутом), закрійні (на великому пальці виступ — полозок), крайкові «зигзаг» (клинки широкі з виїмками), петельні (гострі дугоподібні клинки), конторські (довгі вузькі клинки). Розміри ножиць указують за довжиною у міліметрах.