2. Маркування, упакування і зберігання виробів із пластмас
На кожен виріб наносять товарний знак підприємства-виробника.
Допускається нанесення додаткового маркірування, що не погіршує зовнішній вигляд виробів.
На вироби, що контактують з харчовими продуктами, додатково наносять маркірування, що містить місткість виробу і вказівку, для яких видів харчових продуктів вони застосовуються (холодних, гарячих чи сипучих).
На виробах, що не контактують з харчовими продуктами, але форма і розміри яких допускають можливість використання їх для харчових продуктів (наприклад, тази, глухі кашпо, склянки для олівців, мішки тощо), вказують: "Для нехарчових продуктів".
Маркування наносять методом декалькоманії, тиснення, печатки, штампа, гравірування тощо.
У випадку технологічної неможливості нанесення маркірування на виріб у процесі його виготовлення допускається маркірування вказувати на ярлику, що прикріплюється до виробу чи на аплікації. Маркірування повинне бути чітким та зрозумілим.
На споживну тару наносять маркірування, що містить:
- найменування підприємства-виробника і його товарний знак;
- найменування виробу (комплекту); номер партії;
- кількість виробів (комплектів); дату виготовлення (місяць, рік);
- номер і прізвище пакувальника; штамп відділу технічного контролю;
- правила експлуатації (за необхідності); позначення стандарту.
Упакування пластмасових виробів має дуже важливе значення для збереження їхньої якості при транспортуванні і зберіганні. При недбалому упакуванні вироби можуть бути подряпані, забруднені або розбиті. Можлива деформація і перекручування форми деяких виробів. Упаковують за видами і розміром у картонні коробки або паперові пачки.
Зберігають вироби з пластмас у сухих закритих приміщеннях із температурою до 150 С і відносною вологістю повітря до 70% на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів. Зберігання деяких виробів у сирому помешканні призводить до втрати блиску їхньої поверхні. Зберігання виробів на світлі часто призводить до зміни їх забарвлення.